Farkedilmeyen Tehlike : Hipertansiyon

Anasayfa Farkedilmeyen Tehlike : Hipertansiyon

Farkedilmeyen Tehlike : Hipertansiyon

 

Ülkemizde yaş ile beraber en çok artış görülen hastalıklardan biri yüksek tansiyondur. Türk kardiyoloji derneğinin yaptığı açıklamaya göre Türkiye’de her 3 kişiden 1’inde yüksek tansiyon mevcut ve bireylerin sadece %40’ı bunun farkındadır. Yüksek tansiyonun en büyük risk faktörleri fazla tuz tüketiminden ziyadeobezite, stres, yüksek yağ oranı ve tip 2 diyabettir. Risk faktörlerinin azaltılmasıyla aslında hastalık riski de en aza indirilmiş olur. Bunun için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, düzenli fiziksel aktivite ile sigara ve tütün mamullerinden uzak durmak yapılabilecek en etkili yöntemdir.

Eğer çoktan yüksek tansiyon tanısı almış iseniz hekiminizin önerdiği tıbbi tedavilerin yanında beslenmenizde ve hayatınızda değişiklikler yaparak hem hayat kalitenizi artırabilir hem de hastalığı aşamalı bir şekilde yenebilirsiniz. Beslenmenizde yapabileceğiniz değişikliklere değinecek olursak,

  • İdeal kilonuzda olmaya özen gösterin,
  • Trans yağ, paketli ürünler ve kızartma tüketimini azaltın,
  • Sofranızda doymuş yağlar yerine doymamış yağları tercih edin (Örneğin yemeklerinizde katı yağ değil de saf zeytinyağı kullanabilirsiniz),
  • Bağırsaklarınızı beslemeyi ihmal etmeyin. Lif, probiyotik ve prebiyotik gıdalar bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterileri besleyecektir. Kuru baklagiller, sebze, yulaf ezmesi, kepekli ürünler, kefir, keten tohumu ve çiğ tohumlarbağırsak dostu besinlerdir.
  • Omega-3 yağ asitlerinden zengin beslenin. Mevsiminde tükettiğiniz balıklar, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu ve çörek otu omega-3 yağ asitlerinden zengin besinlerdir.
  • Tuz tüketimini sınırlayın, mümkünse hiç tuz kullanmayın. Besinlerin içeriğinde yer alan doğal sodyum ve tuz yeterli olacaktır.
  • Beyaz et tüketimine ağırlık verin. Kırmızı et tüketimini haftada 2 ile sınırlandırın.
  • Sodyumdan fakir, potasyumdan zengin beslenmeye çalışın. Potasyumdan zengin besinler sebze, meyve ve avokado, ceviz, fındık, badem gibi sağlıklı yağ kaynaklarıdır. Bu besinler aynı zamanda sodyumdan fakir besinlerdir. 
  • Magnezyumdan zengin beslenin. Gerekirse uzman kontrolünde besin takviyelerine başvurulabilir. Magnezyumdan zengin besinler, çiğ badem, ıspanak, muz, bezelye, pazı, semizotu ve bulgurdur.

Beslenme dışında ise düzenli yürüyüş / egzersiz yapmayı hayatınızda rutin haline getirmek ve hayatınızdaki stres faktörlerini mümkün olduğunca en aza indirmek yapabileceğiniz en kolay ve etkili yöntemlerdir.

 

 

 

Farkedilmeyen Tehlike : Hipertansiyon
Telefon
WhatsApp
İnstagram
Telegram